Maling af vådrum bør aldrig foretages med almindelig maling. Du skal bruge en maling, der er udviklet specifikt til at klare fugten i rummet.
Vådrum er rum, der bliver påvirket af vand eller relativt høj fugtighed – fx et badeværelse eller bryggers – og disse rum skal ikke males på samme måde som almindelige opholdsrum. Det betyder, at du ikke blot kan købe den første den bedste maling, du falder over i dit lokale byggemarked. Du skal have fat i en specifik vådrumsmaling, der kan beskytte vægge og lofter mod de store mængder vand og fugt.
Men hvad er det, der gør vådrumsmaling til noget særligt, og i hvilke rum anvendes det typisk?
Hvad er vådrumsmaling?
Det der gør vådrumsmaling til noget særligt sammenlignet med konventionel maling, er, at det kan tåle at komme i kontakt med vand og fugt. Ja, faktisk er det skabt til netop at håndtere dette.
Modstandsdygtigheden over for de fugtige forhold skyldes, at vådrumsmaling indeholder akryl og polyuretan. De to ting tilsammen giver en hærdende overflade, der er både vandafvisende og let at rengøre.
Slidstyrken er desuden højere i vådrumsmaling end almindelig maling, og dermed står væggene bedre imod den slidtage, der uvægerligt vil være i et badeværelse eller bryggers, der bruges ofte.
I hvilke rum anvendes vådrumsmaling?
Badeværelset er sandsynligvis det første rum, der falder dig ind, når du hører ordet “vådrum,” og det er ikke uden grund. Det er klart det rum i boligen, der er mest udsat for vand og fugt, og derfor også det rum, der har allermest brug for beskyttelse.
Men der er også andre rum og områder, der kan have glæde af vådrumsmaling. Det gælder eksempelvis i køkkenet omkring vasken og komfuret eller i bryggerset, hvor der ofte står både vaskemaskine og tørretumbler.
Vådrumsmaling vs. badeværelsesmaling – hvad er forskellen?
Med definitionen af vådrumsmaling på plads opstår det næste spørgsmål; er badeværelsesmaling blot et andet ord for vådrumsmaling?
Svaret er nej. Badeværelsesmaling er en helt almindelig malingtype med en højere glans end den maling, du typisk vil anvende i opholdsrum. Jo højere glans, jo større slidstyrke og rengøringsvenlighed – og jo større modstandsdygtighed overfor fugt, skimmel og andre sygdomme.
Ordet “badeværelsesmaling” henleder tankerne på – ja, maling til badeværelset. Men hvordan hænger det sammen med vådrumsmaling, og kan de to erstatte hinanden?
Igen er svaret nej. Badeværelsesmaling kan anvendes i badeværelset på områder, der ikke bliver våde – fx i den modsatte ende af brusenichen. I vådrumszoner skal du derimod bruge den førnævnte vådrumsmaling.
Forvirret?
Bliver du rundtosset af de mange forklaringer og forskellige begreber, malerverdenen byder på, kan vi anbefale dig at tage kontakt til din lokale maler. Her kan du få gode råd og vejledning, så du griber dit malerprojekt rigtigt an fra begyndelsen.
Og hvis du ikke har mod på at kaste dig over malingen af dit badeværelse på egen hånd, kan du også få et gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet – i hvert fald hos MalerKanonen.