Vil du gerne have vægge og lofter uden sprækker og ujævnheder? Så kan en fuldspartling meget vel være den rette løsning. Men hvad er en fuldspartling helt nøjagtigt, og hvilke fordele følger der med?
Er du en gør det selv-mand eller -kvinde, har du sandsynligvis prøvet at spartle et skrue- eller sømhul med spartelmasse for derefter at slibe området jævnt. Det kaldes at pletspartle, og det er forholdsvis enkelt.
Fuldspartling derimod – det er en mere omfattende proces. Her er det nemlig hele væggen og/eller loftet, der skal spartles, og det er ikke noget, alle og enhver kan klare. Gøres det ikke til perfektion, vil der være ujævnheder på overfladen, og disse vil blive synlige, så snart der males.
Drømmer du om flotte og ensartede overflader i hjemmet, kan du med fordel hente professionel assistance til fuldspartling. Det kræver nemlig god forberedelse og kendskab til teknikker og fremgangsmåde – for ikke at nævne erfaring med materialerne.
Vælger du at investere i fuldspartling, får du til gengæld en lang række fordele med i købet.
4 fordele ved fuldspartling
1) En glat og ensartet overflade
Den primære årsag til at vælge en fuldspartling bør være ønsket om flotte, glatte overflader – hvad enten det er på væggene eller loftet.
Er der små huller i væggen, ujævnheder og revner, bliver det svært at male. Og alle skønhedsfejlene bliver desuden forstørret, når først du forsøger at skjule dem maling.
Med en fuldspartling slipper du for ujævnhederne, og du får en glat og ensartet overflade.
2) Nemmere malerarbejde
Det kan være svært og ikke mindst tidskrævende at male overflader, der er fyldt med ujævnheder. Modsat skaber du de bedste betingelser for et flot og professionelt udført malerarbejde, hvis fladerne er glatte.
Er væggen eller loftet fuldspartlet forud for malingens påførelse, øger du chancerne for et flot resultat.
3) Et flot udseende
Som nævnt i punkt to giver glatte og ensartede overflader de bedste betingelser for at udføre malerarbejdet til perfektion – uanset om det er dig eller en maler, der forestår arbejdet.
Samtidig er det muligt at opsætte filt på en fuldspartlet væg, og der følger yderligere fordele med denne løsning. For eksempel bliver malerarbejdet endnu lettere, overfladen styrkes og holdbarheden forlænges.
4) Et professionelt resultat
Summa summarum giver de tre ovenstående punkter et professionelt og ikke mindst yderst tilfredsstillende resultat af den maleropgave, der skal udføres i dit hjem. Det er en ekstra udgift, ja – men det er investeringen værd.
Selvom det naturligvis kan lade sig gøre at male en væg flot uden først at udføre en fuldspartling, får du bare en langt flottere overflade, hvis du vælger at gøre det.
Kan jeg selv spartle væggen?
Som udgangspunkt kan du godt forsøge dig med fuldspartling på egen hånd, men det er en krævende proces, der fordrer kendskab til teknikker og materialer.
Som udgangspunkt anbefaler vi, at du kontakter dit lokale malerfirma og får gode råd forud for arbejdet. Og når du alligevel har påbegyndt dialogen, kan du med fordel indhente et uforpligtende tilbud, så du ved, hvad du er oppe i mod – måske kan det alligevel bedre betale sig at få professionel assistance?